Renkaiden vaihtoaika

Kesä- ja talvirenkaiden vaihtoaika

Talvi ja kevät tulevat aina, se on varmaa. Monesti talvi kuitenkin yllättää autoilijat. Ole ovela autoilija ja yllätä sinä talvi vaihtamalla renkaat ajoissa. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen. Virallinen viimeinen talvirenkaiden vaihtoaika on tänä vuonna 1.12.2021. Yleinen talvirengaspakko on Suomessa ollut ennen 1.12. - 28.2. Jonka jälkeen on voinut vaihtaa kesärenkaat kelin niin salliessa. Nyt keliin sopivat renkaat on oltava ajokelin mukaan.
Renkaiden urasyvyys

Henkilöautojen renkaiden urasyvyys on lain mukaan oltava vähintään 1,6 mm kesärenkaissa ja talvirenkaissa 3,0 mm. Turvallisinta on kuitenkin valita ajonopeus tilanteen mukaan. Uusikaan rengas ei pelasta, jos ajonopeus on liian kova. Turvallista matkaa tienpäälle toivottaa ECF Palvelut.

Vinkkejä talviautoiluun

Kun pakkanen nousee, renkaan ilmanpaine laskee. Jos normaalisti kesäkelillä 30 asteen lämmössä renkaan ilmanpaine on 2,1 bar, on paine 20 asteen pakkasessa 1,6 bar. Liian matalalla rengaspaineella rengas ei toimi valmistajan suunnittelemalla tavalla. Tarkista ilmanpaineet tai varaa aika renkaiden vaihtoon ja teemme sen puolestasi.

Rengasmerkinnät

Jos renkaassa on merkintä 195/60 R16 85T, se tarkoittaa että:
1. Rengas on 195 millimetriä leveä.
2. Renkaan profiilisuhde on 60, eli renkaan korkeus on 60 % poikkileikkausleveydestä.
3. Rengas on vyörengas, R, (radial).
4. Renkaan vanteen koko on 16".
5. Renkaan kantavuusindeksi on 85.
6. Renkaan nopeusluokka on T.

Renkaiden valmistusvuosi

Renkaiden valmistusvuosi on painettuna renkaan kylkeen. Esimerkiksi luku 4009 tarkoittaa, että renkaan valmistusaika on viikolla 40 vuonna 2009. Renkaiden kovuus kasvaa iän myötä ja samalla kuin renkaat kovettuvat, niiden pito huononee. Talvirenkaissa yli kolme vuotta käytössä olleet renkaat alkavat menettää huomattavasti pitoa ja yli 6 vuotta käytössä olleet ovat jo liukkaita. Rengasvalmistajat eivät suosittele yli 10 vuotta vanhoilla renkailla ajamista kumin haurastumisen ja turvallisuuden vuoksi. Kesärenkaissa kumipinnan kovettuminen lisää kulutuskestävyyttä mutta vähentää pitoa. Kesärenkailla on turvallista ajaa, kunhan renkaissa on tarpeeksi urasyvyyttä.

Renkaiden nopeusluokat

Renkaat toimivat jokaisessa autossa eri tavalla. Yleisesti renkaat jaotellaan autojen nopeusluokan perusteella, jolloin renkaassa olevasta merkinnästä näkee, mihin ajoneuvoluokkaan ne sopivat.

Renkaan merkintä Nopeusluokka
N 140 km/h
P 150 km/h
Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
U 200 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
Z > 240 km/h